6 NAPAK PRI PISANJU ŽIVLJENJEPISA

Pri kreativno napisanem življenjepisu gremo lahko v dve skrajnosti. Lahko napišemo popolnoma neprivlačen življenjepis, celo dolgočasen, kar zadeva slog, ali pa gremo popolnoma v nasprotno smer – izven okvirjev, v zmešnjavo, polno barv in oblik. Zato je tako zelo pomembno, da se pisanja življenjepisa lotimo celostno in profesionalno, saj odseva NAS kot delavca in je naše ogledalo. 

Kljub temu da je treba pri pisanju življenjepisa paziti na veliko več stvari, pa ti spodaj predstavljamo napake, s katerimi se pri naših strankah srečujemo (pre)pogosto:

1. NEATRAKTIVEN ŽIVLJENJEPIS

Tvoj življenjepis je tvoj prvi stik z delodajalcem. Da boš izstopal v množici drugih kandidatov, moraš s svojim življenjepisom zablesteti. Najbolj izstopaš, če je življenjepis urejen, ne preveč barvit, ima poudarjene pomembne besedne fraze ter je dolg največ 2 strani. Za iskalce zaposlitve pri podjetjih, ki poudarjajo ustvarjalnost in svobodo, je priporočljivo uporabiti življenjepis v ‘dizajn’ obliki.

2. PONAVLJANJE BESED IN ISTIH IZKUŠENJ

V življenjepisu ni dobro ponavljati istih besednih zvez ali fraz, ki si jih napisal npr. že v zgornji vrstici, saj je delodajalec že videl, da si določeno izkušnjo ali znanje osvojil. Zelo je pomembno, da prostora v življenjepisu ne porabiš po nepotrebnem in da eno stvar poudariš le enkrat. 

Primer: če si se že pri prvi službi v gostinstvu naučil “kuhanja kave”, ti pod naslednjo službo v gostinstvu tega ni treba napisati, saj je logično, da to že znaš. Raje napiši, da si tudi “pripravljal zajtrke”, “komuniciral v 3 različnih jezikih” ali “naredil za 10 % več prometa kot sodelavci”.

3. NEPREGLEDNOST ŽIVLJENJEPISA

Delodajalec najpogosteje nima na voljo neomejene količine časa in želi prebrati življenjepis, ki je pregleden ter predstavlja neko smiselno celoto. Ne želi se izgubljati v nepotrebnih besedah in se spraševati, kam spada kateri stavek. Naj bo življenjepis ličen in urejen, saj prav s tem poudariš te lastnosti tudi pri sebi. 

4. UPORABA NAPAČNE VELIKOSTI IN SLOGA ČRK

Za lično napisan življenjepis je najbolje uporabiti velikost črk 11 ali 12 in vsem znane pisave, kot so Times New Roman, Arial in Tahoma. Ni priporočljivo pretirano eksperimentirati z različnimi stili pisave. Seveda se lahko naslovi in podnaslovi razlikujejo po velikosti črk; prav tako je priporočljivo za pomembne besedne zveze uporabiti tudi poševen in odebeljen slog, ki poudari pomembnost napisanega.

5. PREDOLG ŽIVLJENJEPIS

Paziti je treba na jedrnatost. Četudi imamo ‘malo morje’ delovnih izkušenj, poudarimo samo tiste, ki so zares pomembne za delovno mesto, na katerega se prijavljamo. Delodajalec nima veliko časa in po raziskavah se na podlagi dolžine življenjepisa že v 2 sekundah odloči, ali ga bo prebral ali ne. 

6. ŽIVLJENJEPIS JE POLN SLOVNIČNIH NAPAK

Nič ni hujšega, kot da napišemo zares odličen življenjepis, v katerem navedemo zavidljive in težko pridobljene izkušnje, nato pa je ta poln slovničnih napak. To kaže na našo neprofesionalnost in površnost. Lektorji so povsod in svoje delo opravijo navadno že v enem dnevu, poleg tega pa so zelo ugodni, zato ni izgovora, da naš življenjepis ne bi bil slovnično pravilen.

Pisanja življenjepisa se brez problema lahko lotiš sam, saj v naših objavah, ki jih v blogu pišemo za vse vas, najdeš vse potrebne informacije in nasvete. A to ti bo zagotovo vzelo veliko časa in energije, na koncu pa še vedno ne boš prepričan, ali je sploh v redu ali ne. 

Če želiš imeti svoj življenjepis napisan hitro to delo prepusti nam! Nič nam ni bolj v veselje kot izročiti še en vrhunsko napisan življenjepis, ki te bo izstrelil do intervjuja z delodajalcem in morda – do tvoje sanjske zaposlitve.

Maja