KAJ PA ČE POŠLJEM ŽIVLJENJEPIS PODJETJU, KI TRENUTNO NE ZAPOSLUJE?

Odlično! Takšen tip življenjepisa mi je najbolj všeč, saj sem tega največkrat uporabila tudi sama. Verjamem namreč, da smo kreatorji svojega življenja in s tem na nek način tudi svoje kariere. Čeprav je pošiljanje življenjepisov v podjetja, ki trenutno ne zaposlujejo, precej izven okvirjev in je pri nas v Sloveniji še vedno neobičajno, se po mojih izkušnjah vseeno izplača.

Zakaj?

Kljub temu da nas v tem trenutku v podjetju ne potrebujejo, nas lahko pokličejo takrat, ko bodo odprli delovno mesto. Ali še bolje – če imamo neznansko srečo – ko bodo delovno mesto odprli samo za nas!

Je pa treba biti pri tej obliki iskanja dela pozoren na spodnji dejstvi:

1. Poslati bomo morali ‘malo morje’ življenjepisov in morda na 100 poslanih življenjepisov prejeli le 4 ali 5 odgovorov.

2. Čeprav 300-krat slišimo NE ali odgovora sploh ne dobimo, pravzaprav potrebujemo le en DA.

S to izkušnjo sem se soočila, ko sem iskala delo na zasebni jahti. Pošiljala sem življenjepise in jih delila vsem jahtam, ki so bile zasidrane na Francoski rivieri – a tudi če nisem dobila odgovora, nisem bila pretirano razočarana. Vedela sem, da me nekje čaka jahta, kjer bodo rekli “vzamemo te”. V 18 dneh sem razdelila preko 300 življenjepisov. Povabljena sem bila na 10 intervjujev in na koncu celo izbirala med tremi različnimi službami. Vztrajnost in disciplina sta se zagotovo poplačali!

Podobno se mi je pripetilo nekaj let kasneje, ko sem v Sloveniji iskala delo v podjetju, ki se ukvarja z zdravo prehrano. Moje zanimanje za zdravo prehrano, nutricizem, kuhanje in pripravljanje zdravih dobrot je bilo preveliko, da ne bi na tem področju tudi delala. Pridobila sem ustrezne kompetence ter se udeležila delavnic in seminarjev o zdravi prehrani in nutricistiki doma in v tujini. Nato sem v večino slovenskih podjetij, ki se na takšen ali drugačen način ukvarjajo z zdravo prehrano, poslala svoj življenjepis, vsa potrdila o opravljenih tečajih, priporočila prejšnjih delodajalcev in motivacijsko pismo. Od 20 poslanih sem dobila 4 odgovore, bila povabljena na 2 razgovora in na koncu – službe nisem dobila! 

No, vsaj ne takoj.

Iz enega od teh podjetij me je direktorica poklicala šele po enem mesecu. Ponudila mi je službo šele takrat, ko se je sprostilo prosto delovno mesto. Če ne bi poslala življenjepisa vnaprej, za delovno mesto sploh ne bi izvedela, saj ni bilo nikjer objavljeno. Včasih je treba biti drzen in potrpežljiv. Kar pogumno! 

Takšen življenjepis bo sicer zelo podoben življenjepisu, ki ga sicer pišemo za razpisano delovno mesto. Razlikovala se bo samo prijava. Ker se ne prijavljamo na razpisano delovno mesto, je v tem primeru bolje napisati motivacijsko oz. spremno pismo, kjer podobno kot v prijavi napišemo nekaj o sebi in svojih izkušnjah ter zakaj si želimo delati ravno v njihovem podjetju. Pomembno je poudariti, kakšno dodano vrednost bomo prinesli podjetju in zakaj je nujno, da zaposlijo ravno NAS. Ob takem življenjepisu in motivacijskem pismu sama rada pošljem tudi kakšno priporočilo prejšnjih delodajalcev. Pomembno je, da življenjepis pošljemo pravi osebi in da v elektronskem sporočilu ne dolgovezimo, ampak smo jedrnati. 

Odlična ideja je tudi, da vse zgoraj omenjene dokumente pošljemo po navadni pošti, kar zagotavlja, da bodo življenjepis zagotovo prebrali, saj bodo pošto morali odpreti. Elektronska pošta se namreč v poplavi drugih sporočil veliko hitreje izgubi.

Maja