KANDIDATA, KI NI SAM NAPISAL ŽIVLJENJEPISA, PA ŽE NE BI ZAPOSLIL!

Prejšnji teden sem dobila komentar znanca, da on nikoli ne bi zaposlil nekoga, za katerega ve, da življenjepisa ni napisal sam. Pa sem ga malo postrani pogledala. Pisanje življenjepisa je, roko na srce, zelo dolgočasno in vzame veliko dragocenega časa, a ta kos papirja je tako zelo pomemben, da odloča tudi o naši karierni usodi. 

Kot pisateljica življenjepisov ne pišem neresnic ali izmišljotin, temveč na pregleden in delodajalcu prijazen način skomuniciram strankine dosežke, izkušnje in želje. Stranki dam glas. Jo opomnim na dosežke, za katere prej sploh ni vedela, kako naj jih ubesedi in na kratko zapiše v življenjepis. 

Nima vsak daru pisanja. Tako kot jaz nimam daru in znanja za popravljanje avta –in ga zato peljem k avtomehaniku. Ali daru za striženje in barvanje las. Še nikoli nisem slišala, da nekdo ne bi nosil svojih las, ker jih ni sam sfriziral. Tudi avtorjeva knjiga gre skozi roke urednika, lektorja itd., da je dovolj dobra za prodajo. 

Konkurenca na zaposlitvenem trgu je huda in, po raziskavah sodeč, se delodajalec glede na dolžino življenjepisa, preglednost in slovnico v dveh sekundah odloči, ali ga bo sploh prebral ali ne. To je realnost, žal. Tu ne moremo pametovati o tem, kako ni fer, da kadrovniki ali delodajalci nekaterim življenjepisom sploh ne dajo priložnosti. Pa imajo lahko kandidati še tako neverjetne zgodbe, uspehe in potencial. Tako pač je in prednost bodo vedno dobili dobro napisani življenjepisi, pa ne zato, ker bi kandidat imel toliko boljših izkušenj, temveč zato, ker so pregledni, prepričljivi in delodajalcu vzamejo manj časa. 

Vse, kar v življenju daste iz svojih rok, odraža vas same in odnos do te stvari. Naj vaš življenjepis odraža najboljšo verzijo vas!